Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Παναγιώτη Σεντώνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε την Πέμπτη, εκτενή τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας κα Άγκελα Μέρκελ.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις τρέχουσες εξελίξεις σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού και αντάλλαξαν απόψεις ως προς το υπό συζήτηση νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχάρη την Καγκελάριο Μέρκελ για την από κοινού με τον Πρόεδρο Μακρόν πρωτοβουλία, η οποία διαδραμάτισε εποικοδομητικό ρόλο ως προς τη διαμόρφωση της σχετικής εισήγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε την κα Μέρκελ για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας στην Κύπρο και τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία επιτρέπουν το άνοιγμα της Κύπρου σε ξένους τουρίστες. Υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία των διμερών συνεργειών για στήριξη του τουρισμού που αποτελεί νευραλγικό για την κυπριακή οικονομία, τομέα. Η κα Μέρκελ συνεχάρη τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τα θετικά αποτελέσματα που καταγράφει η Κύπρος και τον ενημέρωσε ότι η Κύπρος περιλαμβάνεται μεταξύ των χωρών που θεωρούνται ασφαλείς προορισμοί για τους Γερμανούς υπηκόους.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησε, επίσης, με τη Γερμανίδα Καγκελάριο τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Κατά τη συζήτηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέπτυξε το εύρος των δυσμενών συνεπειών, αλλά και τον αποσταθεροποιητικό χαρακτήρα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας. Υπήρξε συναντίληψη μεταξύ των δύο ηγετών σε σχέση με τον ρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διαδραματίσει, η οποία θα πρέπει να συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις ενέργειες της Τουρκίας ενεργώντας αποφασιστικά, εμμένοντας στην υλοποίηση των αποφάσεων της, και επιδεικνύοντας εμπράκτως αλληλεγγύη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Καγκελάριος της Γερμανίας συμφώνησαν να παραμείνουν οι δύο χώρες σε στενή επαφή και διαβούλευση, σε όλα τα επίπεδα, ενόψει και της Γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δείτε τη σχετική ανάρτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας:
Eξάλλου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ερωτηθείς για τις ενέργειες και τους σχεδιασμούς της Τουρκίας σε ότι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, τα δυτικά θαλάσσια σύνορα της χώρας μέχρι την Κρήτη, τη Ρόδο και την Κάρπαθο καθώς και τη Λιβύη, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι παρατηρείται μια έξαρση της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας την οποία καταμαρτυρούμε καθημερινά με τις διάφορες προκλητικές παράνομες ενέργειες της Άγκυρας που αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο αλλά και στο Δίκαιο της Θάλασσας.“Οι ενέργειες αυτές της Τουρκίας δεν περνούν προφανώς απαρατήρητες. Είναι κάτι που απασχολεί συνεχώς την Κυβέρνηση και έχετε γίνει μάρτυρες της διπλωματικής δραστηριότητας του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη και των διπλωματικών μας αποστολών σε όλες τις χώρες και είναι γνωστό ότι έχουμε κάνει παραστάσεις σε όλους τους αρμόδιους οργανισμούς, έχουμε συζητήσει το θέμα με πολλές χώρες και έχετε δει τις αντιδράσεις πολλών χωρών για το θέμα”, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πρόσφατη αντίδραση του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέμα Ενέργειας Φράνσις Φάνον κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης, σημειώνοντας πως αυτή ήταν αρκετά ξεκάθαρη. Ο κ. Φάνον αναφέρθηκε σε ενέργειες οι οποίες αφορούν αποσταθεροποιητικές κινήσεις που δεν είναι αποδεκτές και σε επιμέρους θέματα όπως το θέμα του δικαιώματος σε υφαλοκρηπίδα των νησιών, είπε ο κ. Κούσιος. Υπενθύμισε επίσης τις πρόσφατες δηλώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, που αναφέρθηκε στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, πάντοτε σε σχέση με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, όπως είπε. Πρόσθεσε πως “η διπλωματική δραστηριότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι και ένα από τα κύρια εργαλεία που χρησιμοποιούμε στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, αφού επανειλημμένα έχουμε δηλώσει ότι στηριζόμαστε στη διπλωματία και στη διεθνή νομιμότητα, φαίνεται να αποδίδει καρπούς”. Σημείωσε παράλληλα πως “αυτό δεν εμποδίζει την Τουρκία να προχωρά δυστυχώς με τις παράνομες της ενέργειες και είναι γνωστή η θέση μας ότι έχουμε ζητήσει από την ΕΕ πιο ενεργή παρουσία στα διαδραματιζόμενα γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στα θέματα της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της επέμβασης στην ΑΟΖ της Κύπρου με τις παράνομες γεωτρήσεις οι οποίες επιχειρούνται από την Τουρκία”.
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ / Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών